Alcohol inkt onderzetters

Unieke onderzetters die niemand anders heeft

Ik had het al eens benoemd dat ik zelf onderzetters had gemaakt van Yupo paper die ik bewerkt had met alcohol inkt en vervolgens op kant en klare onderzetters van de Action had geplakt. Het was al een idee van een tijdje terug, maar ik had nog geen tijd gehad om het te filmen.

In de video leg ik uit hoe ik het heb gedaan. Ik gebruik dus Yupo paper, dat is een soort plastic-achtig papier wat geen inkt door laat. Ik heb op de beurs in Nijkerk grote vellen gekocht die ik zelf op maat kan snijden. Voor de onderzetters heb ik het gesneden op 12 x 12 cm. Later als ik het op de onderzetters had gelijmd knipte ik het op verder op maat.

Alcohol inkt is weer helemaal terug en ik moet zeggen het is ontzettend leuk om mee te werken. Als je met alcohol inkt gaat werken zorg dan wel voor een ruimte die je goed kunt ventileren. Ik zit eigenlijk bijna altijd beneden in de kamer en heb de afzuigkap in de keuken aan staan, we hebben een open keuken….
Het liefst gooi ik de achterdeur ook nog open voor extra frisse lucht. Dan kom ik ook gelijk bij mijn airbrush…
In het begin gebruikte ik een rietje om door te blazen, ik werd er zo duizelig van…dus ben ik op zoek gegaan naar een goedkope airbrush. Ik vond deze bij Bol.com. In het advertentie blokje aan de rechterzijde vindt je de link hier naar toe. Ik gebruik de airbrush nu al een tijdje en hij bevalt erg goed. Ik gebruik hem dus niet voor het spuiten van verf, maar dus alleen om lucht mee te blazen. Wie weet in de toekomst nog wel…
Deze airbrush is helemaal compleet dus inclusief een compressor en alles….

Helemaal compleet met compressor
Airbrush pistool Bol.com

Natuurlijk kun je ook prima een föhn gebruiken die zachtjes blaast. Mijn föhn ging veel te hard en blies werkelijk alles weg…had bijna niets meer op tafel liggen. Hahaha
Een heattool moet je mee oppassen, Yupo papier smelt erg snel bij warmte…. Ik gebruik deze dus niet. Met mijn airbrush blaas ik alles ook zo droog, met alcohol inkt gaat dat ook erg snel. Maar ook de bloemen patronen kun je hier goed mee maken, dat gaat zo gemakkelijk met een airbrush.

Ik heb voor sommige onderzetters ook de nieuwe pearl inkt gebruikt, erg leuk om mee te werken. Ik had een paar kleurtjes meegenomen van de beurs in Nijkerk.
Ik had al een aantal mixatives, de brons heb ik gebruikt bij die onderzetter met die bloem. Aangebracht met een penseel. Je kunt ook folie gebruiken, maar dat wilde ik niet voor de onderzetters. Ik weet niet hoe zich dat gaat houden na een tijdje de onderzetters te gebruiken.

Om de onderzetters goed te beschermen tegen vocht heb ik 3 lagen vernis gebruikt. Het vernis (Gloss) heb ik bij de Action gekocht, ik had het nog thuis staan en heb het geprobeerd of het kon met de alcohol inkt. Het is een bekend probleem…vernis en alcohol inkt… De inkt wordt best snel geactiveerd en gaat doorlopen bij sommige vernissen. Het is dus echt uitproberen of de vernis kan die je wellicht thuis hebt staan. Ik heb dus 3 lagen aangebracht en tussen de lagen door alles minstens 2 uur laten drogen voor een beter resultaat. De eerste laag deed de inkt een heel klein beetje reageren, maar ik vond het niet erg in ieder geval. Bij de volgende lagen was er niets meer aan de hand.

Ik ben van plan om nog meer onderzetters te gaan maken, dan kan ik mijn gehaakte exemplaren uitwassen en wegleggen tot ik ze weer mooi vind…of niet natuurlijk…maar weggooien doe ik ze niet. Wij gebruiken veel onderzetters, zowel op de eettafel als het kleine tafeltje voor de bank.
Ik ben er blij mee, heb onderzetters die uniek zijn…je maakt namelijk nooit 2 dezelfde exemplaren. Je gebruikt kleuren die je mooi vindt of bij je passen…
Wat te denken om een setje cadeau te geven aan iemand? Een prachtig en uniek cadeau…

Als jullie het leuk vinden wil ik best nog wel meer video’s maken over alcohol inkt, ik ben geen pro…maar het is zo ontzettend leuk om te doen….
Laat het maar weten als jullie meer video’s willen zien of meer willen weten over alcohol inkt. Je kunt onder deze blogpost een berichtje achter laten of een reactie op mijn video geven. Ook als er andere dingen zijn die jullie graag zouden willen zien. Ik ben graag creatief bezig op een heel breed gebied en het mooiste vind ik het om alles met anderen…jullie dus… te delen.

4 antwoorden op “Alcohol inkt onderzetters”

 1. Lieve Patricia

  Ik had ook al wat neergezet onder je video op You tube. Wat een geweldig idee met een super resultaat. Vraagje jij hebt alcohol inkt kan het ook met inkt spray s of werkt dat niet. En als het bv met een rietje doet laat je het dan drogen aan de lucht

  Echt jij bent zo geniaal in de video s en leuke ideeën. Ik zou het super vinden als je veel.meer laat zien met alcohol inkt.

  Echt waar, maar denk goed aan jezelf want de klappen die je niet verwerk e n zijn niet de minste. Ben blij dat je wel weer een beetje de rust hebt gevonden.
  Ga zo door en laat ons nog meer genieten van al het moois bedankt en tot snel

  1. Yupo papier kun je bij de grotere hobby winkels kopen. Verschillende merken zoals Ranger, CraftEmotions of Joy! Crafts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *