Alcoholinkt Kerstkaart

Prachtige kaarten en snel te maken

Vandaag laat ik zien hoe je prachtige kaarten kunt maken met alcoholinkt. Ik gebruik altijd de alcoholinkt van Ranger, Tim Holtz, maar tegenwoordig zijn er verschillende merken alcoholinkt op de markt. Ook kun je prima de navul-inkten van Copic gebruiken mocht je die in huis hebben.

Ik heb gewerkt op Yupo paper, maar eigenlijk is het geen papier. Yupo is plastic achtig en laat geen vloeistoffen door en dat is juist de bedoeling met alcoholinkt. Je kunt hier hele leuke achtergronden mee maken en is echt niet moeilijk zoals je in de video kunt zien. Je kunt het misschien wel op ander soort papier doen, maar Yupo werkt echt het beste…zeker als je ook nog met de Alcohol Lift inkt wilt gaan werken.

Alcohol Lift inkt is ook van Ranger en het is eigenlijk een soort vloeistof welke de alcoholinkt weer activeert zodat je het kunt verwijderen met een stukje keukenrol. Doordat die vloeistof verwerkt is op een inktpad kun je er dus stempels mee bevochtigen en dan een afdrukje maken op je achtergrond. Dan wordt op die plek de inkt geactiveerd en kun je het dus voorzichtig verwijderen. Je moet altijd eerst deppen, elke keer een schoon stukje van je keukenrol pakken, daarna kun je het stempelafdrukje oppoetsen zodat er een mooie afdruk zichtbaar wordt.

Ik maak tussen de afdrukjes door elke keer mijn stempel schoon met een beetje alcohol en een keukenpapiertje. De alcohol heb ik in een spuitflesje gedaan zodat ik het er op kan spuiten. Denk er met het werken met alcoholinkt altijd aan dat je in een goed geventileerde ruimte zit! Zet dus een raam open of een deur zodat er frisse lucht in de ruimte kan komen.

Ik vind het werken met alcoholinkt erg leuk…zeker omdat je er ook zoveel verschillende dingen mee kan doen. Ik laat vandaag maar 1 techniekje zien…maar er zijn zoveel mogelijkheden. Ik heb vandaag een tool van Joy! Crafts gebruikt, maar deze is ook te koop van het merk Ranger. Je kunt ook prima een rietje gebruiken waar je doorheen blaast. Ik wordt daar altijd erg duizelig van en nu is het zeker geen goed idee. Ik ben al mijn adem nodig om normaal te kunnen ademen. Je kunt ook prima een föhn gebruiken, maar zorg er dan voor dat deze niet te heet wordt en niet te hard blaast. Yupo is een soort plastic en dat gaat dus smelten als het te heet wordt. Dus een heattool is ook niet echt geschikt en je neemt een risico als je die gaat gebruiken.

De achtergrondjes zijn dus best snel te maken en het is ook niet moeilijk…om de kaart af te maken heb ik de tekst op een strookje vellum gestempeld zodat de achtergrond zichtbaar blijft. Dit is nu echt een kaart waar je er een aantal tegelijk van kunt maken. Eerst dus al die achtergrondjes maken van alcoholinkt…vervolgens stempelen met die Alcohol Lift Inkt… dat kun je ook prima een dag later doen… vervolgens zet je de kaarten in elkaar…strook vellum om de achtergrond vouwen en vast zetten aan de achterzijde met plakband. Alles op een basiskaart plakken, dat doe ik trouwens het liefste met de foamtape van de Action. En je kaart is al weer klaar! Je hebt een bijzondere kaart die je kunt versturen, qua gewicht blijft hij ruim onder het gewicht voor 1 kerstzegel.

Ik ga nog veel meer van deze kaarten maken…ze zijn leuk en bijzonder…je kunt variëren met stempels…zelfs met kleuren…alcoholinkt is te koop in zoveel verschillende kleuren.

Natuurlijk kun je deze kaarten ook maken voor andere gelegenheden…dan pas je gewoon de kleuren en de stempels aan…dan kun je er ook prima een andere kaart van maken zoals bijvoorbeeld een verjaardagskaart.

Iets wat ik ook super vind om te doen met Alcoholinkt is het maken van bloemen, dan gebruik ik mijn airbrush om daar de alcoholinkt zo mee weg te blazen dat er bloemblaadjes ontstaan. Dat is wel iets waar je flink mee moet oefenen…maar als je eenmaal de slag te pakken hebt… Maar nogmaals ga niet te lang in die dampen zitten en zet echt even een raam open. Ik zet echt het zolderraam open en de deur van zolder zodat het flink er doorheen trekt met die frisse lucht.

Ik heb deze week nog een Kerstkaart voor jullie die ik gefilmd heb…deze komt tegen het weekend of van het weekend online. Gisteren heb ik met Sophie ook kerstkaartjes gemaakt voor de kinderen uit haar klas…zijn er maar 4 hoor… 🙂 Plus voor nog twee kinderen buiten haar klas. Voor de juffen maak ik altijd iets zelf…maar daar heb ik nog wel even de tijd voor…
Heb al wel ideeën hierover, maar ook dit wil ik zo gemakkelijk mogelijk doen…niet te veel tijd aan besteden dus…dat lukt ook gewoon nog niet. Eerst die Kerstkaarten klaar…dan kunnen ze na 5 december op de post. Hier geen Kerst voor 5 december…nou ja een heel klein beetje misschien…maar zeker geen kerstboom en lichtjes buiten. Hoewel ik het al wel veel heb gezien, ook onze buurjongens hebben buiten al lichtjes…het staat best gezellig in deze donkere tijd.

2 antwoorden op “Alcoholinkt Kerstkaart”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *