ATC doosje

Ik ben de laatste tijd weer bezig om ATC kaartjes te maken, dat is ontzettend leuk om te doen en gelijk een goede reden om al die restjes op te maken….die ene leuke achtergrond die het net niet tot een Art Journal pagina heeft gehaald…restjes design papier…wat denk je van al die stukjes papier die je van je papier hebt afgesneden om een kaart op maat te maken.

Tuurlijk kun je alles weggooien in de oud papierbak, maar waarom zou je er geen leuke kaartjes mee maken?

Voor wie het niet weet….ATC kaartjes, Artist Trading Cards, de naam zegt het eigenlijk al…zelfgemaakte kaartjes met de bedoeling om ze te ruilen. Er zijn namelijk een paar regels voor ATC kaartjes. De eerste is het formaat, ze moeten 2,5 inch x 3,5 inch zijn, hier mag niet van afgeweken worden. De maten in centimeters zijn 6,4 cm x 8,9 cm.
Ook moeten de kaartjes zelfgemaakt zijn…en daarin zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos…. Wat dus absoluut not done is, is dat je de kaartjes gaat verkopen. Zie het als een soort visitekaartjes…je laat zien wat je allemaal in huis hebt en wat je kunt. Ik heb er inmiddels al heel wat gemaakt…en dan wil je ze gaan bewaren….en dan?

Nou ik dacht…ik maak er een doosje bij. Een grote waarin ik de kaartjes kan doen voor thuis, die ook nog eens mooi op een boekenplank staat. Toen ik toch eenmaal bezig was heb ik ook gelijk maar een kleinere gemaakt voor in mijn tas. Zo heb ik ze altijd bij me…waar ik ook kom. Ik heb het patroon uitgewerkt voor jullie, zodat jullie ook deze doosjes kunnen maken. De maten zijn wel in inch maten, dat vond ik handiger in dit geval. De meeste snijapparaten van tegenwoordig hebben zowel Inch als centimeters maten op hun apparaat staan.

Om de kaartjes mooi te houden doe ik ze in een speciaal hoesje, deze hoesjes heb ik gekocht bij Studio QX (kuuks) zie voor de link hieronder. Ik had hier nog nooit eerder besteld, maar de bestelling werd snel en heel netjes geleverd.

http://www.studiokuuks.nl/winkeltjes/product/2035/a202-sleeves

Dan nu het doosje…ik begin met de grote doos…nou ja groot…hij valt best mee, maar er kunnen wel heel veel kaartjes in. Het doosje kan mooi op een boekenplank worden gezet, in het zicht en altijd bij de hand. Ik heb wat dikker karton gebruikt voor het doosje, het is schoenendoos karton. Aan de binnenzijde bruin kraft achtig en aan de buitenzijde glad wit. Ik heb dit ooit eens gekocht en gebruik dit veel voor doosjes maken, het is heerlijk stevig. Het zijn grote vellen van 50 x 70 cm.

Je bent nodig voor de bodem: 11 x 14 inch karton. Je rilt dit op de korte zijde op 4 en 7 inch. Op de lange zijde ril je het op 4 en 10 inch. Je maakt dan ook nog plakstrookjes, dit kun je zien op de foto. Ik heb ongeveer een 1/2 inch aangehouden. Die hoekjes knip je schuin weg zodat de flapjes niet in de weg zitten als je het in elkaar gaat vouwen.
Voor het deksel ben je nodig: 9 1/8 x 6 1/8 inch karton. Je rilt dit op de lange zijde op 1 1/2 inch, dan draai je het karton en rilt nog een keer op 1 1/2 inch. Het tussenstuk is dan 6 1/8 inch. Ook de korte zijde ga je zo rillen, dan is het tussenstuk 3 1/8 inch. Hieronder wel een foto om het duidelijk te maken.

Dit is de bodem van het doosje
Foto van het dekstel

De zwarte lijnen geven aan waar je moet knippen. Het deksel is dus 1/8 inch groter dan het doosje zodat deze mooi over de bodem valt. Ik doe rode dubbelzijdig tape op de flapjes, dit laat echt niet meer los…ik doe er wel een beetje lijm overheen zodat ik nog iets kan schuiven tijdens het vastplakken. Dat geeft je net iets meer tijd. Je kunt het lijmen met lijm…zet het dan even vast met clipjes. Dit heb ik met het kleine doosje gedaan. Zie voor die foto’s daarvan verder onder in deze blogpost.

Je kunt het doosje bekleden met design papier, houd dan 1/4 inch minder aan zodat je een mooi randje om het design papier heen krijgt. Ik geef hier bewust de maten niet van…elk snij/ril apparaat is weer anders. Meet gewoon voor de zekerheid zelf even de maten van jouw doosje. Ik lijm het design papier gewoon met lijm, je kunt dan ook nog iets schuiven voordat het vast zit.

Je ziet… ruimte genoeg voor heel veel kaartjes.

En als je dan toch lekker bezig bent….maak dan ook gelijk de kleine versie. Deze kun je gemakkelijk in je tas stoppen zodat je deze altijd bij je hebt. Ik heb hier hetzelfde karton voor gebruikt en wat restjes design papier.

Het kleine doosje voor de ATC kaarten

Dit doosje maak je op dezelfde manier als de grote, ook hier heb ik weer foto’s van gemaakt zodat je het duidelijker kunt zien. Ik heb er nog een band omheen gemaakt om het doosje dicht te houden, maar eigenlijk is het helemaal niet nodig. Voor de band heb ik gewoon 2 strookjes gesneden van 3/4 inch, deze om het doosje gevouwen. Op maat geknipt en met lijm aan elkaar gelijmd.

Gelijk de maten van dit kleine doosje

Voor de bodem van het kleine doosje neem je dus een stukje karton van 6 x 5 inch en je rilt rondom 1 inch. Het deksel neem je weer 1/8 inch groter zodat het deksel goed past over het doosje. Ook in dit doosje kunnen weer genoeg ATC kaartjes per stuk worden verpakt in een hoesje.

Met klemmetjes erop laat ik de lijm goed drogen

Je kaartjes zijn mooi beschermd, je hoeft niet met een grote map te zeulen…prachtig als je die hebt hoor….maar ik heb er geen ruimte voor in mijn tas. Zeker niet als ik naar een beurs ga…dan moeten er andere dingen in mijn tas….
Leuke spulletjes bijvoorbeeld die je gekocht hebt….

Mijn eerste beurs die eraan komt is de Art Specially in Nijkerk…ik ga met mijn vriendin maar liefst een heel weekend! Vorig jaar is het zo goed bevallen…hier kan ik mij een heel weekend wel vermaken. Zoveel te zien…zoveel te doen…
Nog een paar weekjes en dan is het al weer zover…even een heel weekend met mijn hobby bezig zijn en alle zorgen vergeten.

2 antwoorden op “ATC doosje”

    1. Graag gedaan Els…het zijn gewoon fijne hoesjes…goedkoop, netjes en snel geleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *