Collage en schaduwen

In deze post met bijbehorende video wil ik graag iets vertellen over het maken van een collage en hoe je schaduwen kunt aanbrengen zodat je collage nog beter naar voren komt te vallen…

Ik heb heel veel dun papier op voorraad waarop ik met mijn Gelliplate leuke afdrukjes heb gemaakt. Dit papier is perfect om collages mee te maken. Het is niet te dik en je kunt het eenvoudig verlijmen op je achtergrond. Je kunt er allerlei soorten lijm voor gebruiken…wat jij maar in huis hebt. Ik breng de lijm aan met een oude kwast voor een egaal laagje lijm. In dit voorbeeld gebruik ik de Multi Medium Matte van Ranger, maar je kunt hier echt elk soort lijm voor gebruiken. Zelfs lijm uit een tube, dan moet je het wel even goed verdelen met een kwast of je vingers.
Ook kun je bijvoorbeeld design papier gebruiken als je geen afdrukjes van de Gelliplate hebt.

Ik heb uit verschillende achtergronden blaadjes geknipt en deze verlijmd op mijn achtergrond. Het midden van de bloem is eerst gestempeld en daarna uitgeknipt en op de bloemblaadjes gelijmd. Nu zijn de uiteinden mooi verstopt en lijkt het veel netter…

Vervolgens heb ik schaduwen aangebracht met mijn Stabilo All potlood en een vochtig penseel. Ik leg in de video uit hoe je dit moet doen. Het valt best mee…je moet even goed de volgorde in de gaten houden. Neem hier wel de tijd voor. Hoe vaker je dit doet, des te gemakkelijker als het gaat…

Een Stabilo All potlood is een aquarelpotlood, deze reageert dus op water. Zo kun je het potloodlijntje mooi vervagen en krijg je mooie schaduwen in je projecten.

De achtergrond had ik al eens gemaakt…die lag er nog…ik heb er alleen wat bij gestempeld met Oxide in rood en oranje. Later heb ik nog bladeren gestempeld, dit heb ik met bruine Stazon gedaan. Ik kies bewust bruine inkt, dan wordt het wat zachter dan als je zwart gebruikt. Zeker met dit soort achtergronden in het gewoon mooier om bruine inkt te gebruiken. Dit hoeft overigens geen Stazon te zijn hoor, ik gebruik dat vaak in mijn video´s omdat deze snel droog is. Versafne geeft ook hele mooie scherpe afdrukken, maar is gewoon veel langer nat.

De tekst heb ik eerst gestempeld met zwarte Versafine, daarna snel clear embossingpoeder eroverheen gestrooid en dit laten smelten met mijn heattool. Je krijgt hetzelfde effect als met zwarte embossingpoeder. Je kunt dit natuurlijk ook met andere kleuren doen, zo kun je een tekst maken die qua kleur altijd bij je pagina past.

Ik hoop jullie weer inspiratie te hebben gegeven…veel freubelplezier….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *