Doosje voor Kerstkaarten

Omdat ik 500 abonnees had op mijn YouTube kanaal had ik een doosje gemaakt met Kerstkaarten erin die natuurlijk ook zelfgemaakt waren…
Dit doosje heb ik weggeven aan een abonnee omdat ik gewoon ontzettend blij ben met al mijn abonnees op YouTube…mijn eerste giveaway op YouTube…
Het doosje is inmiddels al bezorgd bij de winnares, ze kan er dus heerlijk mee aan de slag met de extra dingetjes die ik er ook bij had gestopt.
In het verleden heb ik al veel vaker dingen weggegeven op mijn Facebook pagina toen ik de webwinkel nog had…ook toen deed ik dat met veel plezier, want hoe leuk is het om andere mensen blij te maken met iets…nou heel leuk dus!

Maar wil jij nu zelf ook zo’n doosje maken om zelf weg te geven bijvoorbeeld als een cadeautje…dan heb ik hier de uitleg hoe ik het doosje gemaakt heb…
Je kunt het natuurlijk helemaal zelf aanpassen en ik leg je ook uit hoe je de maten kunt aanpassen…

Ik heb kaartenpapier van de Wibra gebruikt voor mijn Kerstkaarten, deze kaarten zijn 13 x 13 cm en de enveloppen die erbij horen zijn 14 x 14 cm.
Dit zijn dus de maten waarvan ik ben uitgegaan voor het doosje. Ik wilde wat extra ruimte dus ik heb het doosje iets ruimer gemaakt. Het doosje is 15 x 15 cm geworden en 2,5 cm hoog…
Dit kun je natuurlijk aanpassen…je kunt het doosje zo groot of klein maken als je zelf wil. Hoe je dat kunt doen…heel eenvoudig….

Je meet het grootste op van wat er in het doosje moet…in dit geval dus de enveloppen…
Ik neem dan 1 cm extra voor net dat beetje meer extra ruimte…dus dan kom je op een formaat van 15 x 15 cm… Daarna ga je de hoogte bepalen…dat ligt er een beetje aan hoeveel kaarten met enveloppen je erin wilt doen.
Ik ben uit gegaan van een hoogte van 2,5 cm, dat vond ik hoog genoeg. Je krijgt dan het middelste gedeelte van 15 x 15 cm…daarboven en daaronder moet nog een strook komen van 2,5 cm en ook aan beide zijkanten moeten die stroken komen…
Je moet dan dus een stuk karton snijden van 20 x 20 cm (2,5 + 15 + 2,5 cm). Je gaat dus die stroken rillen…dus rondom rillen op 2,5 cm…
Je hebt dan de bodem gesneden en de rillijnen gemaakt. Nu ga je de flapjes insnijden, zie de foto hieronder….
Je kunt daarna alle ril lijnen gaan vouwen en dan staat het doosje al bijna….

Ik knip de flapjes altijd schuin weg, zo heb je meer ruimte om de flapjes te vouwen en vast te zetten… Het vastzetten kan met lijm of met sterke dubbelzijdige tape…
Je hebt nu de bodem klaar en kunt deze gaan beplakken met design papier…
Over het designpapier…ik gebruik bijna altijd het designpapier van Craft Sensations (te koop bij de Action.) Dit is heel mooi papier en het is heel goedkoop…dus waarom ander papier gebruiken… Wat ik ook een groot voordeel vind is dat het lekker stevig papier is, dus je projecten worden er lekker stevig van…
Als vuistregel voor het designpapier qua maten gebruik ik altijd dat het een halve cm kleiner moet zijn dan het gedeelte waar het opgeplakt moet worden.
Dus de onderkant van het doosje is 15 x 15 cm…dan neem ik een stukje designpapier van 14,5 x 14,5 cm… Je krijgt dan een mooi randje van 2,5 mm…
Ik heb zowel op de bodem van de buitenkant designpapier geplakt als aan de binnenkant van de bodem…vind dat net iets mooier afgewerkt.
De randjes bewerk ik met inkt…je kunt er ook voor kiezen om de randjes ruw te maken met een paper distresser of een schaar…
Ik heb dat niet gedaan…maar als jij dat mooier vindt moet je dat vooral doen.
Voor de zijkantjes heb ik 4 strookjes gesneden van 2 x 14,5 cm…

Dan moet je het deksel nog maken…ik neem het deksel altijd een halve cm ruimer dan de bodem…zo valt je deksel mooi over de bodem. Zeker als je het dikke designpapier gebruikt ben je die ruimte wel nodig…
Verder is het hetzelfde als bij de bodem…je neemt nu alleen een groter stuk karton…
Ik heb het karton gesneden op 20,5 x 20,5 cm….rondom heb ik het weer gerild op 2,5 cm vanaf de randen van het karton…Je krijgt dan een net iets grotere vierkant binnenin en dat is net die ruimte die je nodig bent om het deksel over de bodem te schuiven…
Je moet dan het designpapier ook gaan aanpassen…dus een vierkant van 15 x 15 cm… en voor de strookjes 2 x 15 cm…

Op deze manier kun je dus een heel gemakkelijk basisdoosje maken voor elk dingetje waar jij maar een doosje voor wilt maken…je past eenvoudig de maten aan…
Ik heb een vierkant doosje gemaakt…maar natuurlijk werkt het allemaal hetzelfde met een rechthoekig doosje…
Probeer het maar eens…weet zeker als je eenmaal door hebt hoe het werkt dan is het echt niet zo moeilijk en maak je het ene na het andere doosje….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *