Gesso…wat is het en wanneer gebruik je het?

Drie soorten Gesso…wit, zwart en clear….

Vandaag een video over Gesso…wat is het en wanneer gebruik je het. Ik leg het uit in de video en laat gelijk een aantal dingen zien die je met Gesso kunt doen.
Je hebt namelijk 3 soorten Gesso…een witte…een zwarte en een clear variant…en dan nog natuurlijk alles van heel veel verschillende merken zowel duur als goedkoop.
Ik gebruik meestal die van de Action…tenminste de witte variant….de zwarte vind ik wat minder. Ik weet ook niet of deze nog te koop is…heb hem al een tijdje niet meer gezien bij de Action.

Maar wat is Gesso nu precies…je moet het zien als een soort grondverf… een primer…. Je zorgt er met Gesso voor dat je papier geschikt gemaakt wordt om er met bijvoorbeeld verf en inkt op los te gaan. Maar moet je dan altijd je papier voorzien van een laagje Gesso? Nee ik doe dat eigenlijk bijna nooit…ik gebruik papier van een goed merk en voor mij is het niet nodig om het papier klaar te maken…behalve als ik in mijn kleine boekje van de Action werk…dan zorg ik wel voor een laagje Gesso omdat het papier erg dun en porreus is.

Of ik maak eerst een achtergrond met veel structuren…wat je soms bij mixed media doet…en daarna doe ik er een laagje Gesso over…zwart of wit…zodat alle laagjes hetzelfde reageren op de kleur die ik later aan ga brengen. Ik heb dat wel eens laten zien in een video hoe ik dat doe. Als je deze video bekijkt over Gesso zie je bij de (i) rechtsboven in het scherm linkjes verschijnen van video’s die ik heb gemaakt in het verleden en die bij deze video passen. Je komt dan ook de video tegen over een mixed media tag…

De Gesso resist techniek….

Je kunt leuke dingen doen met Gesso…zoals de resist techniek…doordat de inkt op plekjes waar geen gesso zit anders reageert als op plekjes waar wel Gesso zit krijg je dus kleurverschillen. Je ziet dat hierboven…het “witte”is Gesso….daar heeft de inkt dus niet helemaal gepakt. Voordat het helemaal droog is wrijf je er gewoon even met een velletje keukenpapier over om alle inkt weg te halen dat op de Gesso zit. Helaas is dit niet goed op de camera te zien…op foto’s krijg je het wel wat duidelijker. In het echt is het natuurlijk heel goed te zien…een subtiele achtergrond…

Bij deze art journal pagina, die ik buiten camera om heb afgemaakt heb ik nog iets nieuws uitgeprobeerd. Ik heb hetzelfde mask stencil nogmaals gebruikt en daar modelingspaste doorheen gedaan….voordat het droogde heb ik daar embossingpoeder overheen gestrooid en toen heb ik met de heattool de poeder laten smelten. Het resultaat was prachtig….het laagje embossingpoeder heeft veel meer body gekregen. Ik ga dit nog wel een keertje filmen in een andere art journal pagina. Dit soort dingen wil ik eerst zelf uitproberen voordat ik het ga filmen.

Zelfde techniek…andere kleuren…resist techniek.

Omdat het zo leuk is om te doen heb ik op de achterzijde van de eerste art journal pagina nog een pagina gemaakt…zelfde techniek…andere kleuren…
Doordat je andere kleuren gebruikt…donkerdere kleuren…is het resultaat nog beter te zien. Ook hier heb ik met een velletje keukenpapier overheen gewreven om het teveel aan inkt weg te halen. Ik heb wat gestempeld in de achtergrond…maar verder de pagina rustig gelaten. Beetje doodlen…tekst stickertje erop en het is alweer klaar…

Wat ik in de video ook nog heb laten zien is hoe je met Gesso een leuk sneeuwrandje langs je papier kunt maken. Ik doe dit eigenlijk alleen bij Kerstkaarten…maar als je dit leuk vindt kun je het altijd doen. Niet alleen op het designpapier, maar ook op bijvoorbeeld het kaartenpapier zelf… Natuurlijk kun je hier ook iets anders voor gebruiken zoals structuurpasta of een cracklepasta…maar de manier waarop blijft hetzelfde…

Je kunt zoveel nog doen met Gesso…de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld met de clear gesso ook je ondergrond beschermen…je maakt dus eerst een achtergrond…laagje clear Gesso erover en je kunt veilig nog laagjes eroverheen doen…is het niet mooi geworden kun je het altijd wegvegen en je eerste ondergrond blijft beschermd. Dus zeker een veilige optie als je iets wilt uitproberen…maar er niet zeker van bent of het wat wordt…

Ik ben alweer volop bezig met dingen uitproberen…heb voorzichtig een begin gemaakt met mijn eerst kerstkaart….we hebben nog vakantie…hoewel mijn man al weer aan het werk is…hij heeft straks nog 2 weken…de laatste 2 weken van de vakantie…maar we staan dus nog steeds een beetje in de relax stand. Hoewel we weer de nodige arts bezoeken achter de rug hebben…met beide kinderen…alles is weer opgestart na de lockdown vanwege het Corona…dus als het goed is zijn ze weer voor een half jaar klaar…stempel zit er weer op…beter worden doet het toch niet…achteruit gaan helaas wel…maar als het maar niet te hard is denken we dan maar. Beide kinderen zijn zo vreselijk lang geworden…met mijn 1.74 en mijn man 1.88 waren we niet echt klein…maar ook niet super lang…de kinderen worden dat dus wel… Thomas vanmorgen gemeten en hij is al 1.83 m…net 12 jaar! Bij Sophie…wij noemen haar altijd Fietje…nou daar kunnen we dat tje ook achterwege laten…afgelopen vrijdag heeft de arts haar opgemeten…1.76 m…ook zij heeft van die vreselijk lange benen…ga maar snel weer in de rolstoel zitten zei de arts tegen haar…hahahaha…ook zij voelde zich klein denk ik…
Eén van de artsen van Thomas zei dat ik nu toch echt moest stoppen met de Pokon door het eten te doen…iets wat ik vroeger altijd zei op het consultatiebureau…daar zaten ze altijd te zeuren over hun lengte…dan zei ik dat ik ook een beetje Pokon door de voeding deed…vonden ze niet leuk…maar ik was klaar met dat gezeur over hun lengte…kon er toch moeilijk een stuk tussenuit halen. Al mijn andere vragen die ik had wuifden ze weg…komt vanzelf wel zeiden ze dan…groeien ze wel overheen…nu weten we anders helaas…maar ik was blij dat we er niet meer naar toe hoefden…zei altijd zet maar gewoon ergens die stip voor hun lengte…was toch geen lijntje en ruimte voor…kon ik weer lekker naar huis met mijn lange kinderen…
De artsen in het ziekenhuis en op het revalidatiecentrum hebben altijd vreselijk gelachen als ik vertelde over het consultatiebureau…dat met die Pokon vonden ze zo’n goeie…
Ach het is ook wel zoals wij in het leven staan…beter positief met een lach dan negatief met een traan…wordt het echt niet beter van en geeft je alleen een rot gevoel….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *