Help! Zoveel soorten inkt…

Zoveel soorten inkt…wat is nu wat…

Zien jullie door de bomen het bos ook niet meer qua inkt? Ik ga het uitleggen in mijn video op YouTube, maar ook hier kun je alles nog eens rustig nalezen. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende merken inkt op de markt, ikzelf heb er best een aantal…maar er zijn er nog veel meer….

Eigenlijk kun je alle inkten indelen in 3 verschillende groepen…maar dan zijn er ook altijd nog een aantal uitzonderingen. In al die chaos probeer ik dus orde te scheppen. We beginnen met de eerste familie, de Dye ink.

De Dye inkt is een inkt die meestal op waterbasis is, hij trekt in het papier en is transparant. Je kunt het ook gebruiken om mee te aquarelleren en het droogt best wel snel. Je kunt deze inkt ook prima gebruiken om mee te stempelen als je de stempelafdruk wilt inkleuren met alcohol markers zoals de Copic marker. Een voorbeeld van deze inkt is Memento, maar ook een Distress ink is een Dye ink. Een inkt die er ook onder valt is een Archival inkt, hoewel deze op oliebasis is en daardoor andere eigenschappen heeft dan bijvoorbeeld een Distress ink. Door de oliebasis is de inkt permanent als het droog is, daardoor is deze inkt veelzijdig te gebruiken. Archival geeft een mooie heldere afdruk op heel veel ondergronden zoals bijvoorbeeld een laagje acrylverf.
Een echt nadeel van een Dye ink op waterbasis is dat de inkt blijft mengen, het is dus niet watervast als het droog is. Ga je met een Distress ink over een andere kleur dan zal deze ook blijven mengen en daar moet je dus echt rekening mee houden.

Dan hebben we een Pigment inkt, deze inkt droogt langzaam en blijft op het papier liggen. De kleuren zijn vaak heel mooi helder en dekkend als het droog is. Dus hiermee kun je kleuren gaan stapelen zoals ik dat altijd noem. Deze inkt moet je echt even drogen met een heattool of natuurlijk aan de lucht…
Ook kun je met deze inkt embossen, dat wil zeggen dat je er embossingpoeder overheen kunt strooien en dit dan vervolgens kunt laten smelten met je heattool. Deze inkt is ook meestal op waterbasis. Voorbeelden hiervan zijn VersaMagic, Brilliance, Memento Luxe…
Ook de Distress Oxide behoort hier toe, alleen zit er in de Oxide ook Dye ink en daardoor krijg je al die speciale effecten die je met een VersaMagic bijvoorbeeld niet krijgt. Toch lijken deze inkten qua uiterlijk wel veel op elkaar. Ze hebben een zachte bijna fluweel achtige finish…
Ook Versamark behoort tot de Pigment inkten alleen is dit een kleurloze inkt op oliebasis, daardoor is deze dus transparant. Versamark heeft verder alle kenmerken van een Pigment inkt.

Dan heb je nog een Solvent inkt, dit is inkt op basis van oplosmiddelen en die inkt heeft hele speciale eigenschappen. Een voorbeeld van deze inkt is Stazon. Met deze inkt kun je op gladde en niet poreuze oppervlakten stempelen zoals Vellum of Mica vellen (transparante vellen) De inkt droogt snel en is over het algemeen goed dekkend. Het is niet echt alcoholinkt vriendelijk, dus je kunt het beter niet gebruiken om te stempelen en dan te gaan inkleuren met alcoholmarkers.

Gelukkig staat er bijna altijd op het doosje welke inkt er in zit, dus er staat Dye ink, Pigment ink of Solvent ink op. Daaraan kun jij al zien waar de inkt dus geschikt voor is. Je hoeft dus eigenlijk alleen maar de eigenschappen te onthouden van de 3 families die er zijn. Schrijf het desnoods voor jezelf op en hang het briefje bij je inkten of op een prikbord. Zo kun je het altijd even nakijken welke inkt je voor een project nodig bent. Ik weet al die uitzonderingen maken het ook niet altijd even gemakkelijk…

Ik hoop dat ik nu een beetje duidelijk heb kunnen maken welke inkten er zijn en waar je ze voor kunt gebruiken. Vaak kun je de inkten voor heel veel dezelfde soorten projecten gebruiken en het is ook maar net welke inkt ik bij mij heb liggen. Natuurlijk heb ik mijn favorieten die ik veel gebruik…maar dat veranderd ook nog wel eens.

Hier is de krokusvakantie begonnen en wat hebben we een prachtig weer. Ik hoop er dan ook heerlijk van te kunnen genieten al gaan we een zware week tegemoet. Privé staat er gewoon veel te gebeuren, daarover vertel ik later wel eens meer…als alles achter de rug is.
Ik heb er in ieder geval dit weekend nog wat van kunnen genieten, hoewel ik de hele zaterdag op mijn zolder ben geweest. De video moest worden gemonteerd en dit blogbericht moest worden geschreven…ook ben ik met nieuwe dingen bezig…en natuurlijk is nog niet alles ingericht op mijn zolder… Maar vandaag dus er heerlijk even tussenuit geweest met mijn man en met Sophie…onze puberzoon wilde niet mee…wij zijn even naar de Haarmühle in Duitsland geweest. Ondanks dat de parkeerplaats best vol stond vindt je de mensen daar niet weer. Het is er zo groot en je kunt er prachtig wandelen. Je kunt er ook heerlijk en goedkoop eten, maar nu natuurlijk even niet. Het ligt echt op de grens met Nederland en vroeger kwamen we er geregeld. We hebben weer kracht opgedaan en kunnen de nieuwe week weer aan…een nieuwe zware week…

6 antwoorden op “Help! Zoveel soorten inkt…”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *