Het transparant maken van een afbeelding

Art journal pagina in wording…

In dit blog bericht wil ik jullie uitleggen hoe je een afbeelding transparant kunt maken en het vervolgens gaan verwerken in je art journal. Ik ben voorzichtig begonnen met weer een beetje te freubelen…echt lukken doet het nog niet…maar ik wil jullie vandaag toch eens meenemen in mijn gedachtegang…

Ik ben bezig met voor mij nieuwe technieken voor mixed media en dan met name de achtergrond. Op de foto hierboven zie je al een beetje hoe het gaat worden…de pagina is nog lang niet af…maar we zijn in ieder geval op weg. Ik ben nog steeds niet goed op de been…maar toch begint het een beetje te kriebelen en wil ik aan de slag.
Hoe ik de achtergrond heb gemaakt kom ik later nog wel op terug…dat ga ik wel eens laten zien in een video. Waar ik het vandaag over wil hebben is hoe je een gewone geprinte afbeelding transparant kunt maken…

vlinders geprint op normaal papier en transparant gemaakt zoals je ziet

Hierboven op de foto kun je zien dat de afbeelding transparant is…je ziet mijn vieze veel gebruikte mask stencil door het papier heen.
Ik had 4 vlinders geprint op normaal printpapier…niets bijzonders er verder mee gedaan. Je kunt via free cliparts op Google zoeken naar heel veel leuke afbeeldingen die je kunt gebruiken voor jou projecten. Lees wel altijd even de voorwaarden na…meestal mag je het voor privé gebruik gewoon gebruiken…
Ik zet de afbeeldingen in Word en zo print ik tegelijk een aantal afbeeldingen uit…
Ik heb al wel vaker verteld dat ik een printer van Brother heb en daarin gewoon goedkope inkt van een huismerk…dus geen originele inkt van Brother….in het blokje aan de rechterkant vindt je een link naar de website voor goedkoop printerinkt van inktwereld.
Ik gebruik gewoon goedkoop print papier van de Action…bevalt prima…en nadat ik een afbeelding heb uitgeprint laat ik het wel even een uurtje goed drogen zodat de inkt goed droog is.

Ik knip nog niets uit…dat doe ik later pas…vlak voor ik de afbeelding ga gebruiken. Ik ga het eerst bewerken…ik leg er een velletje keukenrol onder…en vervolgens doe ik babyolie in een bekertje en ga ik vervolgens met een kwast met flink wat babyolie eraan over het papier…je ziet het gewoon transparant worden….
Dan laat ik het een nachtje goed drogen…het teveel aan olie trekt in het keukenpapiertje en de olie op het papier droogt mooi op. Het papier blijft een beetje vettig…ook als het droog is.
Je kunt dit natuurlijk ook met andere olie doen zoals olijfolie of zonnebloemolie…maar ik vind babyolie gewoon lekker ruiken…Ik gebruik overigens gewoon goedkope babyolie van de Action…alles is gewoon goed…het maakt niet zoveel uit, als het maar olie is…een oude techniek…maar hij blijft leuk om te doen…

Vervolgens knip ik de afbeelding uit die ik wil gebruiken…hoe je het beste kunt knippen heb ik ook wel eens uitgelegd. Je moet de schaar zoveel mogelijk in dezelfde positie laten staan. Het papier draai je elke keer en zo knip je gewoon het gemakkelijkst.
Het lijmen van de afbeelding heb ik met een laagje matt medium gedaan…bij mij blijven de kleuren mooi in ieder geval…ik heb er zowel onder als bovenop een laagje van die medium gedaan zodat de afbeelding goed vast zit en beschermd is.
Op de foto is het moeilijk te zien, maar je ziet de achtergrond door de vlinder heen. Een heel mooi effect al zeg ik het zelf…

Binnenkort ga ik het allemaal wel laten zien in een video…ik heb nog een aantal video’s op voorraad voor de zondag…dus die ga ik eerst laten zien…ze zijn al gemonteerd en geüpload naar YouTube…ik kan ze zo vrij geven als ik dat wil…
Ik ga 14 en 15 maart eerst naar de Art Specially in Nijkerk…misschien zie ik daar nog wel veel leukere dingen die ik jullie ook graag wil laten zien…
Voor alsnog gaat het door…en ik hoop ook echt dat het doorgaat…ik kijk er ontzettend naar uit…een weekend weg ga ik sowieso…beurs of geen beurs…

4 antwoorden op “Het transparant maken van een afbeelding”

 1. Het ziet er mooi uit ,maarrr ..snap er de ballen niet van .Toch moeilijk om te lezen denk ik , met de film en het doen zal ik het wel snappen ..beterschap verder en succes fijn weekend

  1. Ga het nog wel eens laten zien in een video…op foto’s is het ook slecht te zien. Maar voel mij nog niet goed genoeg om te filmen. Moet echt nog ff kalm aan doen. Moet 14 en 15 maart fit zijn voor 2 dagen struinen over de beurs!

 2. Lieve Patricia

  Wat een ontzettend mooi stukje. Wat heb je dit mooi uitgelegd en wat ziet het er gaaf uit
  Fijn om te horen dat je wat beter wordt. Rustig aan hè niet te snel willen. Want ja je weekend komt ver aan zou zonde zijn als je het moet missen. Hoop snel wat van je te horen.
  Dikke knuffel
  Hellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *