Inch maten….

Inch maten…hoe werk je ermee…
In veel video’s op YouTube staan vaak de prachtigste dingen….alleen de maten zijn meestal in Inch maten. Voor veel mensen betekend dat….daar beginnen we liever niet aan. Hier in Nederland ben je gewend om met centimeters te werken…

Dat is zo ontzettend jammer…het hoeft namelijk helemaal niet zo’n groot ding te zijn. Ik ga het eens uitleggen zodat iedereen met inch maten kan werken.
Heb je een snijapparaat…dan staan daar meestal zowel inch maten als centimeters op. Maar hoe zit het dan met al die streepjes van de inch maten….ik leg het uit…

Een afbeelding van 1 inch…

De bovenstaande streepjes kunnen allemaal op je snijapparaat staan. Het begint met de grootste streepjes die geven de hele inch maten aan. Een hele inch kun je vergelijken met ongeveer 2,5 cm.

Daarna krijg je een halve inch….dit kun je vergelijken met een ruime centimeter. Dit wordt vaak gebruikt om plakstrookjes te maken…de perfecte maat hiervoor.

Na de halve inch komt een kwart inch, de 1/4….
Ik gebruik vaak de kwart inch om het design papier een kwart inch kleiner te maken dan het cardstock waar het op moet. Je krijgt dan een randje van 1/8 inch rondom je cardstock….dat is gelijk de volgende maat die ik wil benoemen….

De 1/8 inch….dit is de helft van een kwart inch…de 1/4 inch dus….

Dan heb je nog de helft van 1/8 inch…dat is 1/16 inch….deze gebruik je bijna nooit…het staat ook niet op alle snijapparaten en linialen…

Nou als je dan naar het bovenstaande plaatje kijkt zie je gelijk hoe je van links naar rechts alles noemt. Hoe vaker je er mee werkt, des te gemakkelijker dat het gaat.
En als je het even niet meer weet….kijk naar gewoon naar het plaatje…
Print deze uit…hang het bij je werkplek….je kunt er zo altijd op terug kijken.

Ik hoop echt dat dit blog bericht jullie ervan overtuigt dat het werken met inch maten best te doen is. Je moet het alleen even weten….en er mee leren omgaan.
Daarna kun jij ook alle prachtige dingen maken die je tegenkomt op YouTube…op de diverse blogs….ik weet het zeker….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *