Kerstkaart met gehaakte sok

Kaart met een gehaakt sokje

De kerstkaarten zijn verzonden, maar deze kaart wil ik jullie niet onthouden… Een gemakkelijke basiskaart met daarop een gehaakt kerstsokje voor in de kerstboom.

Het gehaakte sokje heb ik al eens laten zien in een video op YouTube, maar ik zal het patroon nogmaals hier uitschrijven.

Ik ben geen pro patronen schrijfster maar zal het hier op mijn eigen wijze uitschrijven en samen met de video moet het volgens mij wel lukken om deze leuke sokjes te haken.

Je begint met wit 8 vasten in een magische cirkel en sluit de toer met een halve vaste.

Je begint met 1 losse en vervolgens in elke vaste 2 vasten (16v)

In elke vaste een vaste (16v) , kleurwissel naar rood, witte draad niet afknippen!

Vervolgens 5 toeren met rood in elke vaste een vaste, toer sluiten met halve vaste en altijd beginnen met een losse. Na laatste toer halve vaste en nog een keer doorhalen en draad afknippen.

De hak wordt als het volgt gehaakt met wit: Draad weer oppakken, 3 vasten na het knoopje van het rode garen terug tellen en met wit lus ophalen. Vervolgens haken 1 losse en vaste in zelfde steek, 1 vaste, half stokje, stokje (achter knoopje), half stokje, 1 vaste, 1 vaste.

Maak 1 keerlosse, draai je werk en sla 1 vaste over vervolgens 4 x een half stokje haken, 1 steek overslaan en een halve vaste in laatste steek.

Maak weer 1 keerlosse en draai je werk, sla 1 steek over en haak 2 halve stokjes, sla weer 1 steek over en maak een halve vaste. Haal de draad nog 1 keer door en knip de draad af.

Ga weer verder met rood. In de 2e halve stokje haal je een lus op, maakt een losse en vervolgens een vaste in dezelfde steek. Maak in het witte gedeelte nog 2 vasten, zoek gewoon een ruimte. In het rode gedeelte maak je in totaal 8 vasten. Je gaat weer verder in dat witte gedeelte en maakt daar nog 3 vasten. In totaal heb je dus met roos 14 vasten gehaakt. Je sluit de ronde met een halve vaste.

Haak vervolgens 1 losse en in elke vaste een vaste en maak rondes tot je de sok lang genoeg vindt. Ik haak meestal 7 rondes met rood.

Na de laatste ronde maak je een lusje door na de halve vaste waar je de ronde mee hebt gesloten 10 lossen te haken, sla 1 vaste over en maak met een halve vaste het lusje vast. Haal de draad nog 1 keer door en knip de draad af.

Nu haak ik met wit pluizig garen nog 1 ronde vasten aan de bovenkant van de sok. Ik zorg ervoor dat het lusje aan de buitenkant blijft door hem over vast te houden als ik er langs haak. Weer sluiten met een halve vaste en de draad afknippen.

Zo leuk die kleine sokjes op een eenvoudige kaart.

Hierboven zie je een opzet van een kaart die ik veel gebruik. Ik heb het designpapier uit de blokken van de Action gebruikt. Mijn basiskaart is 13 x 13 cm. Het steentjes papier is gesneden op 12,5 x 12,5 cm… een halve cm kleiner dus. Het strookje met de dennenappels is 12,5 x 4 cm (h x b) en het strookje met de stippeltjes is 2 x 12,5 cm (h x b). Die laatste wil ik ook wel eens vervangen door een stukje lint.

De sokjes kunnen ze ook nog in de kerstboom hangen. Ik heb er een aantal in mijn boom hangen en ik heb een guirlande boven de deur van de hal waar ik rode sokjes in heb hangen.

Dit zijn leuke projectjes wat je snel even bij de tv in de avond kunt haken. Het is geen moeilijk patroon en als je het eenmaal weet haak je de één na de ander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *