Mandala’s tekenen

Heerlijk ontspannen Mandala’s tekenen…

In deze en de komende video’s laat ik jullie zien hoe je zelf best gemakkelijk mandala’s kunt tekenen. Ik leg het uit van het begin tot het eind en dan denk ik dat jullie dit ook best kunnen. In deze eerste video leg ik uit welke materialen ik gebruik en hoe ik de eerste opzet maak. Je begint namelijk elke Mandala op dezelfde manier. De Mandala’s die ik maak zijn flower Mandala’s, ik houd van het tekenen van bloemen…

In de eerste video laat ik het al zien…hoe begin je…je begint met het opzetten van hulplijnen in potlood. Druk niet te hard op je potlood, want dan blijven die lijnen zichtbaar na het uitgummen. Gebruik ook zeker een witte gum…die gekleurde “sier” gummetjes moet je mooi voor de sier op je bureau laten liggen…de naam zegt het al…die zijn voor de sier.

Als je dan de hulplijnen hebt getekend kun je gaan beginnen om met potlood de eerst bladeren te tekenen. Maar waar begin je dan…ik zoek vaak inspiratie op Pinterest…
Hier staan zoveel voorbeelden…zoek gewoon eens op “mandala tekenen” Dan kom je al vele voorbeelden tegen. Wil je meer richting de flower doodles die ik ook vaak teken dan moet je zoeken op Zentangle flower doodles of Zentangle doodles. Beide geven heel veel leuke ideeën en voorbeelden. Er is niets mis mee om als je net begint met tekenen om een voorbeeld na te maken. Daar leer je juist van. Dus pak dat voorbeeld er ook zeker bij en maak dat na. Hieronder vindt je de link naar mijn Pinterest pagina, kijk daar ook gerust op voor inspiratie op vele vlakken. Kun je gelijk zien wat mij allemaal bezig houdt. 🙂

https://nl.pinterest.com/patriciazweers/

Ik ga in delen laten zien hoe ik zo’n Mandala maak, leg het echt stap voor stap uit. Vandaar dat het ook een serie van 3 video’s gaan worden. In deel 1 dus uitleg over de materialen en het opzetten van de hulplijnen.

De eerste opzet van een mandala…hulplijnen in potlood

Je kunt alle lijnen uitmeten…maar zoals jullie waarschijnlijk wel weten ben ik niet zo van het precies uitmeten. Ik teken de cirkels gewoon op gevoel…nou ja…eigenlijk gewoon waar het potloodpuntje neer komt…de passerpunt blijft in het papier staan. Je kunt beter teveel hulplijnen tekenen dan te weinig. Zeker in het begin als je nog niet zo goed weet in welke richting het gaat.

Met een gradenboog zet ik vervolgens elke centimeter een streepje zodat ik daar later lijntjes van kan maken. Op deze manier kun je de blaadjes even lang en breed tekenen. Daar zijn die hulplijntjes ook voor bedoeld. De blaadjes moeten ongeveer even breed en lang worden.

Het papier waar je op werkt maakt eigenlijk niet zo heel veel uit…ik teken graag in mijn tekenboekje…zie voor de link waar je deze kunt kopen hieronder….maar elk papier kan gewoon…mits het een beetje glad is. Dat tekent namelijk veel fijner. Dus op printerpapier wil ook prima…ik gebruik zelfs de achterzijde van een geprint iets wat ik niet meer nodig ben. Ik teken overal op eigenlijk…heerlijk…zelfs op mijn boodschappenbriefje staat geregeld een bloemetje of iets dergelijks…en als ik het niet heb gedaan is het Sophie wel…die tekent ook zo graag. Nou ja en ze zet er van alles bij op wat ze graag wil hebben…op haar eigen wijze…ze schrijft alles zoals ze het ook zegt. Spelling heeft ze geen kaas van gegeten. 🙂

https://www.hobbyshop-online.nl/art-creation-schetsboek-15×15-cm-met-ringband?tracking=5d4f2527c9a03

Ik zet altijd eerst alles op in potlood, de grote lijnen dan…dat laat ik zien in de 2e video, deze komt wat later uit…ik laat zien hoe je door simpele vormen te tekenen soort van blaadjes kunt maken. Deze ga je later weer opvullen met patroontjes en dat laat ik in het 3e en laatste deel zien. De laatste moet ik nog filmen…er gaat namelijk best veel werk in zitten. Als ik een Mandala maak doe ik er ook een aantal avonden over…dus om te filmen ben je nog meer tijd nodig. Kletsen en tekenen is namelijk iets wat bij mij niet zo goed samen gaat. Vandaar dat ik het in de video’s ook best simpel houd. Als je die simpele Mandala’s eenmaal onder de knie hebt kun je helemaal los gaan en zelf aan het ontwerpen gaan…tot die tijd is er dus niets mis met na-tekenen van voorbeelden.

Simpele vormen mandala, maar door de invulling wordt het extra mooi

Het invullen van de grote bladvormen doe ik altijd met verschillende fineliners. Ik gebruik altijd die van Sakura, de Pigma Micron pennen in verschillende diktes. Doordat je verschillende diktes qua pennen gebruikt kun je heerlijk spelen met lijnen. Door ze wat dikker te maken…of juist dun laten…opvullen met streepjes…rondjes…of zwart kleuren. Het zijn allemaal manieren om je Mandala tot een hoger iets te krijgen. Deze vormen gaan ook al richting het Zentangle. Daar kom je deze vormen ook tegen. Dus ook daar kun je inspiratie weghalen voor jouw Mandala.

Ik laat ze meestal zwart/wit, maar je kunt ze natuurlijk ook perfect inkleuren. Gebruik daar gewoon de materialen voor die jij altijd gebruikt…potloden…stiften…zorg er dan wel voor dat je op papier hebt gewerkt die daar geschikt voor is. Ik ga bijvoorbeeld niet met mijn ZIG Clean Color aquarelmarkers in mijn tekenboekje kleuren. Het papier is daar niet zo geschikt voor. De Pigma Micron pennen zijn watervast als ze droog zijn…dus die zijn wel geschikt voor “natte” technieken.

Ik hoop dat jullie na het zien van de 3 video’s zelf ook lekker aan de slag gaan en mooie Mandala’s gaan tekenen. Je mag ze altijd laten zien in de groep op Facebook. Denk niet dat je creatie niet mooi genoeg is…voor mij is elke creatie prachtig en ik ben sowieso trots op jullie dat jullie een begin hebben gemaakt.

Dat is vaak namelijk het probleem…het is echt niet zo moeilijk…maar je moet wel ergens beginnen…dus handen uit die mouwen…verstand op nul…angst over boord en gaan!
Mijn handen jeuken soms om weer workshops te gaan geven…sommigen hebben net dat extra zetje nodig om te beginnen. Ik vind dat zo zonde die angst…je blokkeert jezelf…je kunt veel meer dan jezelf denkt hoor…zo is het met alles in het leven.
Ik denk altijd van gaat iets niet linksom dan gaan we het rechtsom proberen…gaat het mis…nou ja dan gaat het mis. Zeker met onze hobby…het is maar papier waar we op werken…het kan dus altijd bij het oud papier! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *