Mondmasker….

Zelfgemaakte mondmaskers…

Tja…mondmaskers…vooralsnog nog niet echt aan de orde hier….maar uit voorzorg heb ik er maar een paar gemaakt. Je weet het nooit en dan heb ik ze in ieder geval al klaar….voor de kinderen heb ik een leuke stof gekozen…maar ik heb ook witte katoen gebruikt voor onszelf. Ik heb een patroon in inch maten gebruikt, de link naar die website hieronder. Verderop in deze post laat ik ook nog wel een Nederlandse link zien naar een Nederlands patroon die precies hetzelfde is als die ik heb gebruikt.

Natuurlijk moet ik er weer iets aan veranderen…soms word ik gewoon moe van mijzelf….ik kan mij namelijk nooit aan een patroon en werkbeschrijving houden…ik moet er gewoon iets aan veranderen…zo heb ik dus het patroon iets aangepast en ik zal het hier uitleggen.

Link naar het patroon die ik heb gebruikt….

Ik heb aan de zijkanten van de voering een halve inch naad extra aangeknipt zodat ik deze naad netjes kan afwerken met een zoompje… De voering blijft namelijk open zodat je er een filter in kan doen. Ik heb alle delen dubbel uitgeknipt, de binnenkant heb ik effen gelaten en de buitenkant is een leuk motiefje. Dit heb ik extra gedaan zodat mijn kinderen precies weten hoe het op moet. Wat de binnenkant is en wat de buitenkant. Het patroon heb ik bij de neus ook iets aangepast…vond het wat te ruim zitten daar…heb bijna een halve inch aan de bovenzijde eraf gehaald en dit mooi rond naar onderen laten lopen…

Ik heb eerst de middennaad van zowel de binnen als de buitenkant genaaid. Dit is een naad met een ronding. De naad heb ik dus ingeknipt zodat de stof de ruimte krijgt en het niet zo gaat bobbelen…je weet wel van die driehoekjes die je er dan uitknipt.

Daarna de zijkanten van de voering afgewerkt met een zoompje zodat deze niet zo gaat rafelen. Alle naden netjes open gestreken. Vervolgens de goede kanten op elkaar en de naden boven en onder stikken…hier heb ik in het midden de naad wat korter geknipt zodat deze naad ook mooier valt.
Nu kun je het masker keren…de goede kanten komen dan aan de buitenzijde…alle naden zitten aan de binnenzijde. Ik heb de boven en onderkant netjes kort op het randje nog even doorgestikt. Vervolgens heb ik een tunnel gemaakt van het stofje met het dessin waar je het elastiek doorheen kunt halen.

Ik denk dat het mij ongeveer een half uurtje per masker heeft gekost….dus het valt best mee. Ik heb ook nog een patroon gezien op de site van de Libelle, deze is in het Nederlands dus misschien beter te begrijpen…het patroon is exact hetzelfde. Ook dit patroon is in meerdere maten…voor mannen…voor vrouwen/tieners en één voor kinderen.

https://www.libelle.nl/huis-tuin-feestje/zelf-mondmasker-maken/

Vooralsnog zijn we de maskers alleen in het openbaar vervoer nodig vanaf 1 juni…niet dat wij daar echt gebruik van maken…zo uitnodigend is de NS niet voor rolstoelers….de kinderen gaan alleen met de schooltaxi naar school…voor nu hoefden ze het nog niet, maar voor na 1 juni was er nog geen duidelijkheid.
Verder wonen wij natuurlijk aan de Duitse grens….in Duitsland als je naar de supermarkt gaat ben je ook verplicht een mondkapje te dragen. Ook als je na het tanken af wilt rekenen bij de kassa binnen moet je een mondkapje dragen. Dus ik leg er 2 in de auto voor het geval dat…moet zeggen dat we nog niet weer in Duitsland zijn geweest sinds de Corona uitbraak.
Ik erger mij ook vreselijk aan al die Duitsers die deze kant op komen…in grote getallen staan ze aan de grens…als je ook kijkt hoeveel Duitse kentekens je hier ziet bij het tuincentrum…
Maar goed het is ieders eigen verantwoordelijkheid…wij blijven gewoon zoveel mogelijk thuis…hebben overigens thuis ook nog genoeg te doen…er is veel blijven liggen toen we zo ziek waren. Tanken doen we gewoon hier in Oldenzaal….maar zoveel gebruiken we de auto niet tegenwoordig…

We gaan eerst de tuin maar eens aanpakken…vooral de achtertuin…daar gaan we maandag mee beginnen…alles even van de kant….bezem erover….potten weer netjes maken…het plateau schoonmaken zodat het zwembad er weer kan staan mocht het mooie weer er echt aan komen en even blijven. Vroeger toen we het huis kochten stond er een tuinhuis op, maar dat was echt een rommelhok waar we het speelgoed van de kinderen in zetten toen ze nog klein waren. Ook bakte ik daar patat in de friteuse… Nu hoeft dat niet meer…kinderen hebben niet zoveel buitenspeelgoed meer…we hebben een airfryer…hahaha…dus hebben een paar jaar geleden het tuinhuis eraf gehaald en op de fundering die er nog zit past precies ons zwembad en zo staat het ook nog waterpas ook.
Met Pinksteren zijn we van plan om te gaan BBQ-en…tenminste als het weer het toelaat…

Beetje bij beetje komt het allemaal weer op regel hier…dat stomme Corona heeft dan hier toch veel teweeg gebracht hoor….veel meer dan je in eerste instantie zo denkt…maar goed…we zijn er nog…en we zijn heel blij dat we weer wat kunnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *