Papier…welk soort gebruik ik waarvoor…

Vele soorten en merken papier

Ik krijg er wel eens vragen over…welk papier kan ik het beste gebruiken? Nou dat is heel moeilijk om dat zo te beantwoorden. Elk papiersoort heeft weer zijn eigen eigenschappen. Het ligt er dus maar net aan met welk materiaal je aan de slag wilt gaan…ik gebruik dan ook verschillend papier en heb dat ook altijd bij mij liggen.

Ik probeer het in de video uit te leggen…soms gebruik ik een bepaald merk heel lang en als er dan weer iets nieuws op de markt komt probeer ik dat ook uit. Zo heb ik het Waterart aquarelpapier heel lang gebruikt en ben nu overgestapt op het Florence van Vaessen.

Ik heb het papier in 3 groepen verdeeld, maar natuurlijk zijn er meer soorten papier. Maar het papier wat ik veel gebruik is het Bristol papier, het mixed media papier en het aquarelpapier. Soms koop ik mijn papier online, soms bij de kunstwinkel hier in Oldenzaal…

Ik kijk ook geregeld bij Bol.com, soms hebben ze daar papier ineens afgeprijsd omdat het eruit gaat bij die webwinkel die het aanbied via Bol.com. Dan moet je ook niet aarzelen en het direct kopen…tenminste als ik er bijna doorheen ben dan… Ik koop het liefst blokken in A3 formaat, dan kan ik het zelf kleiner snijden tot het formaat dat ik wil. Ik werk nu voor mijn art journal pagina’s in A5 formaat… Het liefst werk ik op het papier van Strathmore, maar dat is natuurlijk geen goedkoop papier. Ik heb onlangs een aantal blokken gekocht van het merk Canson, een goed merk en fijn papier. Hieronder een aantal linkjes naar het papier bij Bol.Com:

Canson Aquarelpapier

Canson Bristol papier

Papier waar ik volop mee aan het experimenteren ben is het papier van Vaessen. Ik was al om voor het aquarelpapier…ik kreeg eens een setje bij mijn bestelling en ik was eigenlijk gelijk om. Ik gebruikte altijd het papier van Kippers, het Waterart in A6 formaat. Hierop stempelde ik mijn stempels en kleurde de afbeeldingen in met mijn Zig markers. Zo maakte ik oplegkaartjes die ik dan weer lijmde op een basiskaart.

Ook voor het maken van art journal pagina’s gebruikte ik het Waterart maar dan in A5 of A4 formaat en dan de 300 grams. Dat is lekker dik aquarelpapier en kan veel water aan. Nu ben ik overgestapt op het papier van Vaessen en dat bevalt ook super goed. Vooral voor het maken van oplegkaartjes (A6 formaat)…het papier neemt minder inkt op en het veegt veel fijner uit. Ik maak het papier wat ik nog heb liggen van Waterart natuurlijk gewoon op, maar het nieuwe papier wat ik koop is van Vaessen…tenminste als het om aquarelpapier gaat.

Het mixed media papier van Strathmore wat ik gebruik is niet te vergelijken met het mixed media papier van Vaessen. Strathmore blijft mijn absolute favoriet om mee te werken…zeker als het om art journal pagina’s gaat. Maar Vaessen is een stuk goedkoper en zeker de moeite waard om eens mee te gaan stoeien. Hieronder de link naar dat papier van Vaessen:

https://www.hobbyshop-online.nl/florence-mixed-media-papier-a4-240g-10-vel-wit?tracking=5d4f2527c9a03

Maar nu…waar gebruik ik wat voor…nou dat is best lastig om uit te leggen… Als ik met veel water aan de slag wil zoals met de Nuvo Shimmer Powders dan gebruik ik het liefste een dik aquarelpapier. Een papier van 300 grams zodat ik op de achterzijde ook nog een leuke pagina kan maken.

https://www.hobbyshop-online.nl/florence-aquarelpapier-smooth-white-300g-a5-15-vel?tracking=5d4f2527c9a03

Het mixed media papier gebruik ik als ik met veel verschillende materialen aan de slag wil…dan moet je papier gebruiken dat veel geweld aan kan. Mixed media papier kan ook een beetje water aan, zeker het papier van Strathmore. Dit papier is zo stevig dat je ook zonder problemen aan de achterzijde nog een leuke pagina kunt maken.

Dan het Bristol papier…Bristol papier is super glad…heerlijk om inkt zoals Distress Oxide op te blenden. Het kan ook best een beetje water aan…en verf…
Ik gebruik dit ook zeker als ik een achtergrond wil maken met mijn Gellplate. Dan kan ik perfecte afdrukken maken en heb ik gelijk bijna een art journal pagina klaar. Ook kun je heel goed tekenen op Bristol…mijn Mandala’s bijvoorbeeld. Inkleuren met potlood…alcohol markers…ook dat gaat perfect op Bristol papier.

Ik bedenk meestal van te voren waar ik mee wil gaan werken en pas daar mijn papier op aan. Ik heb al het papier op maat gesneden klaar liggen in mijn bak onder mijn werktafel. Ook zijn de gaatjes er al ingeponst voor mijn Disc Bound Journal. Voor art journal pagina’s gebruik ik het meeste Strathmore mixed media of Florence (Vaessen) aquarelpapier, met beide kan ik met veel materialen werken. Ook het dikke aquarelpapier kan veel aan…dus structuurpasta e.d. zijn echt geen probleem. Zo ben ik eigenlijk ook nog nooit in problemen gekomen dat een pagina helemaal mislukte omdat ik verkeerd papier had gebruikt.

Ik gebruik gewoon papier van een goed merk…hier wil ik niet op bezuinigen…maar ik kan mij voorstellen dat als je geen groot budget hebt je keuzes moet maken. Ik zou dan echt voor het aquarelpapier van Kippers (Waterart) of Vaessen (Florence) 300 grams gaan. Hier kun je echt heel veel mee doen en je kunt er bijna alles mee doen. Dit papier is ook echt een stuk goedkoper dan het papier van andere merken zoals Strathmore.

Ik heb ook wel eens het papier van de Action geprobeerd…maar hier was ik niet echt over te spreken. Het aquarelpapier van de Action….tenminste het blok wat ik had…heeft een structuur aan de voorzijde en is glad aan de achterzijde. Ik vind het niet fijn om op papier te werken met een structuur. De achterzijde van het papier ging redelijk…maar het trok gewoon echt vreselijk krom tijdens het werken. Uiteindelijk trok het redelijk recht…maar ik durfde het zeker niet aan om ook aan de achterzijde iets te maken. Ik heb er uiteindelijk een aantal oplegkaartjes mee gemaakt voor ATC kaartjes. Dus ik heb het aquarelpapier gelijmd op stevig zwart karton nadat het droog was. Het blok ligt nog steeds in mijn lade…maar gebruiken doe ik het eigenlijk nooit.

Nu heeft iedereen zijn eigen favoriet…en dat is maar goed ook…maar ik leg hier uit hoe ik het liefste werk en ik heb heel veel verschillende merken uitgeprobeerd. Van duur tot heel goedkoop… Eigenlijk zou je het zelf ook moeten uitproberen…en het is ook maar net welk merk jouw hobbywinkel verkoopt en hoe groot jouw budget is….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *