Stempels inkleuren met potlood

Met verschillende kleurpotloden stempels inkleuren…ik leg het in deze video uit…

Ik had het al verteld wat ik van plan was…ik wil een serie gaan maken over het inkleuren van stempelafdrukjes met verschillende materialen. In deze eerste serie begin ik dan ook met kleurpotloden.
Ik leg uit welke verschillende kleurpotloden er zijn…maar ik laat 1 soort kleurpotlood bewust hier buiten…die ga ik later behandelen…dat is namelijk het aquarelpotlood…

Ik ga vandaag alleen kleurpotloden behandelen die op wax basis zijn…dat zijn dus o.a. de huis tuin en keuken potloden. Ik ga ook potloden op olie basis behandelen zoals de Polychromos kleurpotloden. Ik laat ook nog mijn Posca pencils zien, die zijn eigenlijk een soort combinatie van beide…

In de video begin ik met het “gewone” potlood omdat die het goedkoopste zijn in aanschaf. Ik heb al heel veel jaren een set potloden van Bruynzeel in huis en daarmee kun je prima stempels inkleuren. Het mooiste is dan dat je het ingekleurde gaat doezelen met een doezelaar…een soort pennetje van geperst papier…en een geurloze terpentine. Dit alles is niet zo heel duur in aanschaf en je kunt zo mooi ontdekken of je het überhaupt wel leuk vindt om met kleurpotloden te kleuren.
Het papier waar je op werkt moet eigenlijk zo glad mogelijk zijn, dat werkt gewoon veel fijner. Ik gebruik daarom Bristol papier, dat kun je van heel veel verschillende merken kopen. Als je papier met een lichte structuur gebruikt zul je dat heel erg gaan zien als je met gewone potloden gaat kleuren. Gebruik ook potloden van een goed merk…die bevatten veel meer pigment. Ik heb het geprobeerd met de potloden van de Hema en van de Action natuurlijk…maar dat ging absoluut niet.

Verschilende soorten potloden met een verschillend resultaat.

Kleuren 2.0 noem ik het kleuren met de Polychromos kleurpotloden, dat zijn potloden op olie basis waardoor je heel veel laagjes over elkaar heen kunt kleuren en zo ook gelijk alle kleuren blenden. Met deze potloden hoef je eigenlijk ook niet te doezelen…maar mocht je dat wel willen dan kun je dat heel goed met een beetje babyolie doen. Dat ruikt nog lekker ook…
Vroeger had ik potloden van een ander merk…die waren toen heel erg in…volgens mij kon je deze Polychromos helemaal nog niet kopen…die andere potloden heb ik in de loop van de jaren weg gedaan en verkocht…ik gebruikte ze nooit in ieder geval…ik kleurde veel met Copic markers in die tijd.

Het kleuren met potloden moet je ook echt liggen…het vergt heel veel geduld namelijk en vooral heel veel oefenen om het onder de knie te krijgen. Dus het kleuren met potloden is zeker niet voor iedereen weggelegd.
Ik ga in de serie die ik ga maken over het inkleuren van stempels ook nog andere materialen zien waarmee je heel snel kunt kleuren en waarmee het ook zeker gemakkelijker gaat…dus zonder dat er heel veel techniek bij komt kijken.
De video is ook best lang geworden omdat ik het goed wilde uitleggen en omdat het dus zeker geen snel iets is het inkleuren met potlood. Ik had met de Polychromos nog veel meer laagjes kunnen kleuren, maar heb dat bewust niet gedaan voor de camera.
Je gaat gewoon net zo lang door met laagjes aanbrengen tot je tevreden bent. Je zult echt zien dat je stempelafdrukje ineens tot leven komt. Met die polychromos kleurpotloden kun je dus echt heel veel diepte krijgen in je afbeelding. Hieronder een link naar de Polychromos kleurpotloden…je kunt ze in setjes kopen…maar ik koop ze liever per stuk. Zo kan ik zelf mijn kleuren uitzoeken en de kleuren kopen die ik veel gebruik. In zo’n set zitten altijd kleuren die je nooit gebruikt en dat vind ik zonde…

https://www.hobbyshop-online.nl/faber-castell-polychromos-kleurpotlood-121-pale-geranium-lake?tracking=5d4f2527c9a03

De link is 1 van de kleuren die ik heb gebruikt voor het inkleuren van de tulp…de andere kleuren zijn nrs. 189, 225 en 199. Deze kleuren zijn ook perfect om rozen in te kleuren…iets wat ik vaak doe.
Kijk voor alle gebruikte materialen bij de omschrijving van mijn video op YouTube, daar kun je dus ook alle linkjes weer vinden van de meeste materialen die ik heb gebruikt.

Dan de Posca pencils…deze zijn nog vrij nieuw voor mij…ik gebruik veel de markers van Posca in mijn art journals dus ik was erg nieuwsgierig naar de potloden van Posca.
Ik moet zeggen dat ze erg fijn kleuren…maar het resultaat van de Polychromos potloden is vele malen beter. De Posca pencils zijn een potlood op basis van natuurlijke pigmenten, wax en olie. Hierdoor zijn ze heel veelzijdig en ik wil ze dus ook zeker op nog hele andere manieren gaan uitproberen in mijn art journal.
Ook is het kleuren palet erg beperkt…zeker als je dat gaan vergelijken met de Polychromos potloden die er in heel veel verschillende kleuren zijn.

Jullie gaan de Posca potloden vast nog wel tegenkomen in een aantal projecten…maar voorlopig laat ik ze nog even liggen. Ik wil eerst die serie over het inkleuren van stempels verder vorm gaan geven. Er zijn technieken die ik eerst nog weer even moet gaan oefenen voordat ik daar een video over kan maken.
Ik kleur af en toe nog wel stempels in maar dan gebruik ik vaak mijn ZIG markers, dat zijn markers op waterbasis…aquarelmarkers…van huis uit ben ik natuurlijk een kaartenmaakster zoals zovelen van jullie denk ik ook ooit begonnen zijn…
Tegenwoordig vind ik het heerlijk om art journal pagina’s te maken in Mixed media stijl en ook daar gebruik ik stempels in en kleur ik ook soms stempels in…
Dat ga ik de komende woensdagen ook laten zien.

Maar alles op z’n tijd…eerst is het uitzieken van de griep…want tja…die heeft bij mij toegeslagen…gelukkig had ik al wat video’s op voorraad gemaakt…dus daar kan ik even mee vooruit. Meestal fiets ik er aardig doorheen…krijg al jaren de griepprik…maar voor nu is het even echt rust pakken en zien dat ik er weer doorheen kom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *