Stempels…Rubber…Clear….ik leg het uit…

Hoe zit het nu met al die verschillende stempels…tegenwoordig is er zoveel te koop. Allemaal weer met een andere benaming…je ziet door de bomen het bos niet meer.
Ik ga het uitleggen, we moeten het niet te moeilijk gaan maken. Er zijn een paar dingen die je moet onthouden…

Ik leg het uit in deze video…

Als eerste heb je de clearstamps…dat zijn de doorzichtige stempels…vaak kun je die voordeliger kopen. Vroeger misschien niet van goede kwaliteit, maar tegenwoordig is dat absoluut niet meer zo. Ik gebruik ze graag…je kunt tenminste zien wat je aan het doen bent. Je kunt exact zien waar je moet stempelen en waar juist niet. Je ziet of je ze recht hebt…vooral met teksten nogal handig en eigenlijk een must…

Een clearstamp van Visible Image

Dan heb je de rubber stamps….deze zijn er grofweg in 3 soorten…
Je hebt rubber stempels die op een houten blok gelijmd zijn…dit zijn de ouderwetse stempels…ik gebruik ze niet graag…trek het liefst het rubber eraf en maak er dan zelf een plaklaag je achter. Je kunt ze nog steeds kopen hoor…maar ik vind het gewoon niet wat….

Dan heb je rubberstempels met een soort foamlaagje erachter. Dat foamlaagje kun je op een acrylblok kleven of op het deurtje van je stempeltool. Dit noem je Cling stamps…
Deze zijn helemaal klaar voor gebruik en je kunt er dus gelijk mee stempelen. Soms zit er een afbeelding op het foam gedeelte zodat je weet hoe je de stempel moet zetten. Maar vaak ook niet. Als je het niet goed kunt zien zet ik er altijd een pijltje naar boven op met de B van boven…zo zie je altijd hoe je de stempel moet stempelen.

Cling stamp van PennyBlack

Dan heb je ook nog rubber stempels die je nog moet voorzien van een soort plaklaagje. Die hebben helemaal niets van een kleeflaagje en bestaan alleen uit rubber…. Unmounted stempels noemen ze die…daar moet je dus nog mount voor bijkopen om die te kunnen gebruiken.
Ik heb altijd wel een vel mount op voorraad….zelf heb ik niet vaak stempels die nog gemount moeten worden, maar heel af en toe komt het toch eens voor…
Ik gebruik de mount van EZ mount en dan de dunne versie. Je hebt ook nog een dikkere versie, maar die vind ik lastig knippen. Ik laat in de video zien hoe je een stempel kunt mounten. Het is echt niet moeilijk, zeker niet als je een goede schaar ervoor hebt,
Ik gebruik een speciale schaar met een anti-kleef laag erop…maar zelfs dan komt er nog een beetje plak op de schaar. Je kunt dat heel eenvoudig schoonmaken hoor, gewoon een beetje babyolie of stickerverwijderaar op een watje doen en over je schaar wrijven. Dan is alles weer schoon.

EZ mount….
Goede schaar om plakkerige dingen mee te knippen…

Zo zie je maar…heel veel verschillende stempels…wat ik fijn vind hoeven jullie natuurlijk niet fijn te vinden…gebruik gewoon de stempels die jij thuis hebt…
heb je per ongeluk een stempel gekocht zonder een plaklaagje dan weet je dat je het nu eenvoudig kunt voorzien van een plaklaagje. Zo kun jij die mooie stempel ook gebruiken en hoeft deze niet in de kast te blijven liggen.

Tegenwoordig gebruik ik dus vaak mijn stempeltool…ik heb nog een aantal stempels die op een houten blok waren gelijmd. Het rubber heb ik eraf gehaald en ik heb het rubber voorzien van een mount zodat ik ze gewoon in mijn stempeltool kan gebruiken. Als je dit met een beetje beleid doet lukt het wel hoor…ik heb geen enkele stempel stuk getrokken ondanks dat ze al heel oud waren…

4 antwoorden op “Stempels…Rubber…Clear….ik leg het uit…”

  1. Bedankt voor je overzichtelijke lijstje stempels. Ik heb een hoogcreatieve zevenjarige dochter en ik ben altijd op zoek naar iets nieuws. Met rubber stempels werken deed ik vroeger ook, toen ik zo’n set voor mijn verjaardag kreeg. Wellicht vindt ze dit ook leuk.

    1. Graag gedaan hoor…ik heb ook zo’n dochter…ze is wel meervoudig beperkt, maar knutselt er heel wat af. Stempelen en inkleuren van stempels vindt ze nog steeds fantastisch om te doen. Er is tegenwoordig zoveel te koop op dat gebied en ook leuke budget spulletjes waar niets mee kan gebeuren…lekker creatief bezig laten zijn die meiden…

    1. Ik heb deze bij De Egel online gekocht. Heb net nog even gekeken….hij is er nog op voorraad. Het schaartje blijft scherp, af en toe maak ik het schoon met baby olie en een velletje keukenpapier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *