Textiel bedrukken met je Gellplate

Etui gemaakt met stof die bedrukt is op de Gellplate

In de onderstaande video laat ik zien hoe je stof kunt bedrukken met je Gellplate. Ik was hier al een tijdje mee aan het experimenteren…Mijn eerste etui had ik al eens laten zien op Instagram en Facebook…niet helemaal naar mijn zin, maar het was een begin.
Ik had eerst FolkArt verf gebruikt, maar de kleuren op de stof waren te licht…ik houd van uitgesproken kleuren..dus de kleuren moesten feller worden…
Toen ben ik mijn Amsterdam verf gaan mengen met een textiel medium…ik gebruik normaal gesproken altijd deze verf voor mijn Gellplate. Ik heb de verf gemengd in kleine bekertjes om zo wat verf klaar voor gebruik te hebben. Zoals zo vaak ben je met één print niet klaar met je Gellplate.
Het kopen van de textiel medium had nog al wat voeten in de aarde. Hier in Oldenzaal heb je een kunstwinkel waar ze verf e.d. verkopen….ze hebben er ook veel mediums…maar van een textiel medium hadden ze nog nooit gehoord…ze snapten niet wat ik er mee wilde doen..hahaha…dus maar online op zoek gegaan…
Online is het wel te vinden…verschillende merken zijn er te koop…van heel duur tot wat goedkoper… Ik heb gekozen voor een fles van 1 liter van Creall…goed genoeg en niet zo duur…

Zoals ik in de video al liet zien heb ik van de bedrukte stof een etui gemaakt. Ik ben eens op Pinterest gaan zoeken naar patronen en ben bij deze website uitgekomen:

https://www.peggysew.com/ritszakje-in-5-maten-gratis-patroon/

Op deze website vindt je niet alleen patronen in 5 verschillende maten, maar ook een hele goede beschrijving met foto’s hoe je de etui in elkaar kunt zetten.
Ik heb voor de grotere etui wel fiberfill gebruikt, de kleinere niet…Ik denk dat ik voor mijn volgende etui toch gewoon plakvlieseline ga gebruiken. Ik denk dat dat voldoende stevig is en een stuk gemakkelijker om te naaien.
Dat fiberfill gaat om je voetje van de naaimachine zitten en je moet het goed plat drukken tijdens het in elkaar naaien. Voor de voering van de grote etui heb ik voor een fel roze effen stof gekozen….had het nog liggen…

Voor het bedrukken van de stof heb ik een katoenen stof gekozen die ik op maat heb geknipt zodat deze ruim over de Gellplate valt…eerst heb ik het uitgewassen en daarna glad gestreken. Dan weet je zeker dat alle vreemde stoffen uit je stof zijn en dit het bedrukken niet kan verstoren.

Even iets waar je goed aan moet denken tijden het in elkaar naaien van je etui…je moet niet vergeten de rits te openen tijdens het op elkaar naaien van de delen…vergeet je dit namelijk dan kun je je etui niet keren! Het wordt wel vermeld in de beschrijving, maar het is echt een heel belangrijk iets. Lees anders eerst even goed de werkbeschrijving door en ga het dan pas in elkaar naaien.

Mijn eerste etui…niet helemaal tevreden over de stof…

Ik heb er nu al meerdere gemaakt…heb er twee weggegeven en heb er één voor mijzelf gehouden…ga er zeker nog meer maken…ze zijn zo leuk…
Wat ik ook nog wil gaan doen is andere stof bedrukken…daarover later nog wel een keertje meer…
Ik heb altijd veel kleding gemaakt zowel voor mijzelf als voor mijn kinderen… tegenwoordig niet zo heel veel meer…maar wil het zeker weer gaan doen als ik iets meer tijd voor mijzelf heb…
Mijn probleem is altijd wel dat ik de patronen aanpas…ik kan echt nooit iets volgens patroon maken…er moet altijd wel iets anders…zelfs het patroon voor de etui heb ik aangepast….kan het gewoon niet laten om er een eigen draai aan te geven…

Zo ben ik nu eenmaal…altijd moet ik overal mijn eigen stempel opdrukken…ik wil niet anderen nadoen…je kunt vaak zelf meer dan je denkt…dus ga altijd van je eigen kracht uit…doe inspiratie op bij anderen…daar is niets mis mee…maar vertrouw op je eigen creativiteit…

4 antwoorden op “Textiel bedrukken met je Gellplate”

  1. Lieve Patricia

    Super Super leuk idee. Leuk gedaan en steengoede uitleg. Je bent en blijft een topper. Ga z o door. Blijf ons maar verwennen met video s. Ben trots op je En al helemaal dat ik je heb leren kennen. Dag grote lieverd. Tot snel

  2. Wat een leuk en origineel idee! Ik geef graag zelfgemaakte cadeaus weg, soms bedrukte shirts of kleding, maar dit etui is ook echt heel gaaf. Nu we veel thuis zijn kan ik deze nieuwe techniek ook eens uitproberen, dankjewel voor het delen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *